Volpe Pasini op bezoek

Volpe Pasini

Gelegen in het hart van de DOC-zone van de Colli Orientali van Friuli en gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw, is Volpe Pasini een van de oudste wijnhuizen in Noordoost-Italië.

In de jaren 70 bracht Volpe Pasini samen met andere wijnhuizen, zoals Mario Schiopetto, de Friulische wijnproductie naar Italië en de wereld. Ze lieten de traditie van wijnen in mandflessen achter en zochten naar excellentie in hun wijnen.

Terroir

Volpe Pasini beschikt over 52 hectare wijngaarden, waarvan de helft voor witte druiven en de andere helft voor rode druiven, op de heuvels van Togliano en Prepotto, in de beste wijnbouwgebieden van het Friuli Colli Orientali gebied.
In het veld maken bodem, ondergrond, topografie en microklimaat elke wijnstok uniek. In de kelder verheffen en transformeren oude tradities en moderne technologieën bijzondere druiven tot buitengewone wijnen.

De historische wijngaarden in Togliano liggen in een natuurlijk amphitheater. Deze cru heeft de historische verdienste dat hij de druiven heeft voortgebracht die misschien wel eens de eerste Italiaanse Pinot Bianco zou zijn geweest in 1933. In Prepotto (ongeveer 10 ha) ligt een van de andere grote ‘crus’ van Volpe Pasini, enkel voor de productie van Merlot. Overdag een oven en 's nachts erg koud, wat de Merlot-druiven een verfijnde frisse elegantie geeft gecombineerd met een intrigerende mediterrane complexiteit.

In de wijngaard in de ommuurde tuin van de Mura plant en herbeplant het sinds 1800 de Ribolla Gialla, de trots van Volpe Pasini. 

In de kelder

Volpe Pasini produceert 60% witte wijnen en 40% rode wijnen. In de witte wijn ligt de focus op aromatische elegantie en wordt er gebruik gemaakt van criomaceratie om de wijn meer structuur te geven.

We hebben ervoor gekozen om ons vooral te focussen op rode wijn van hoge kwaliteit. Om dit te bereiken, maken we minder wijn en zorgen we ervoor dat we tijdens het proces veel smaak uit de druiven halen. Dit betekent dat we de druiven lang laten macereren om alle smaken eruit te halen.

Het hart van de kelder kan je vinden tussen de houten vaten. Hier hebben de wijnen een plek waar ze kunnen rijpen en rijpen. Ook de rode wijnen van Volpe Pasini rijpen hier, zoals 'Focus' dat nu over de hele wereld wordt gewaardeerd en eind jaren 90 werd gecreëerd op basis van 'Project Merlot', een project dat is opgezet om het bewustzijn van gewaardeerde rode wijnen te vergroten, in een land van uitstekende witte wijnen. De wijnen die aanvankelijk ruw en hard zijn, krijgen met de tijd en in het juiste hout spontaan een zachte structuur en het nodige boeket.