U moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te kunnen gebruiken. Meer informatie >

Maak kennis met Francesco Cirelli

Francesco Cirelli

Na een lange hobbelige rit omhoog langs glooiende heuvels, wijngaarden en olijfboomgaarden kom je uit bij Cirelli. De zee ligt op slechts 8 kilometer afstand en in de verte ligt de stad Atri in de regio Abruzzo waar hun landbouwgrond ligt. 

Alles wat op hun boerderij wordt geproduceerd, wordt gedaan met respect voor de duurzame natuurlijke cycli van hun olijfgaarden, wijngaarden, biologische tuinbouwgewassen en het houden van dieren. 

Terracotta Amforen

In 2011 begon Francesco met het experimenteren met amforen. Niemand had er ooit aan gedacht om de Abruzzese wijnstokken in amfora te maken, zelfs toen in Atri, op een steenworp afstand, Romeinse amforen werden gevonden voor het maken van wijn, wat getuigt van een oud gebruik. De methode om wijn te maken in amfora-containers van terracotta begon dan ook niet in de moderne tijd. De oude Grieken en Romeinen - en vóór hen de Georgiërs meer dan 7000 jaar geleden - vervoerden en conserveerden hun wijn al in deze containers. De ame amforen worden gemaakt door een Toscaanse ambachtsman uit het kleine dorpje Impruneta, de thuisbasis van terracotta vakmanschap in Italië. Elke amfora heeft een inhoud van 800 liter en is voorzien van een gemonteerd roestvrijstalen bovendeksel waardoor zuurstof niet in contact komt met de inhoud. 

The less you do, the better.”

Bovenstaande verklaring is geen verklaring van luiheid maar eerder een van hoop dat ze elk jaar de mooiste druiven mogen oogsten om zo min mogelijk in te grijpen op wat moeder natuur ons te bieden heeft. Het constante streven naar kwaliteit en duurzaamheid begint in de wijngaarden waar het hun doel is om het beste uit elke wijnstok naar boven te halen. Geen geringe prestatie gezien hun toewijding aan het respecteren van het milieu in elke fase van het maken van wijn. Cirell gebruikt geen herbiciden en chemische meststoffen of enig ander product dat niet in overeenstemming is met hun ideeën over biologische landbouw. 

Leer de wijnen van Francesco Cirelli kennen op onze herfstdegustatie, op 3 & 4 oktober.